Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Kun paikkaus tai juurihoito ei auta

Hampaan poisto

Mikäli hammas on päässyt huonoon kuntoon, se voidaan joutua poistamaan. Hammas poistetaan usein vasta sitten, kun hammasta ei voida tai ei kannata paikata tai juurihoitaa eli kun muita vaihtoehtoja ei ole käytettävissä.

Yleisimmin hampaan poistoon päädytään, kun hammas on pahasti reikiintynyt, hampaan kiinnityskudossairaus on edennyt pitkälle, hampaan juurten tulehdus on levinnyt laajalle leukaluuhun tai hammas on vaurioitunut pahoin tapaturmassa. Joskus hammas voidaan joutua poistamaan myös oikomishoidon (ahtaus) tai proteettisen hoidon yhteydessä. Myöskin ennen vaativia leikkauksia (mm. polven tai lonkan tekonivelleikkaukset) tai sädehoitoa huonokuntoiset hampaat saatetaan joutua poistamaan.

Ennen poistoa suu ja poistettava hammas tutkitaan ja röntgenkuvataan. Hammas puudutetaan, joten poisto on kivuton. Jos poistettava hammas on näkyvissä ikenen läpi, on hammas helppo poistaa ientä avaamatta. Muuten hampaaseen kiinnittynyt ien irrotetaan, hammas irrotetaan leukaluusta ja sitä ympäröivästä kiinnityskudoksesta poistoinstrumenteilla.

Jos hampaassa on useita juuria, hammas pilkotaan tarvittaessa poralla niin, että juuret saadaan poistettua yksitellen.

Jos hammas on kokonaan tai osittain leukaluun sisällä tai muuten hankala poistaa, voidaan poisto joutua tekemään leikkaamalla. Tyypillinen tällainen tapaus on viisaudenhampaan poisto.

Hampaan poiston jälkeen on syytä noudattaa hammaslääkärin antamia hoito-ohjeita:


  • Pure haavan päälle asetettua harsotaitosta noin 15 minuutin ajan. Harsotaitos varmistaa verihyytymän syntymisen poistohaavaan. Luu paranee hyytymän alla.
  • Kahteen tuntiin hampaanpoiston jälkeen älä laita suuhun mitään, älä tupakoi, äläkä koskettele haavaa.
  • Kun puudutusaineen vaikutus lakkaa (2–3 tunnin kuluttua): 1)Jos haavasta tihkuu verta suuhun, laita harsotaitos haavan päälle ja pure sitä noin 15 minuutin ajan. Älä syljeskele, sillä se voi irrottaa paranemisen kannalta tärkeän verihyytymän. 2) Jos haava-alue tuntuu kipeältä: käytä hammaslääkärin suosittelemaa tai itsellesi parhaiten sopivaa särkylääkettä ohjeen mukaan.

Jos haava-alue kipeytyy 2–3 päivän kuluttua hampaanpoistosta, haava ei ole parantunut normaalisti. Ota yhteys hammaslääkäriisi.

Poistettu hammas voidaan korvata hammasimplantilla eli keinojuurella tai siltarakenteilla. Hammas on tarpeen korvata erityisesti, jos se on poistettu näkyvältä paikalta tai sen merkitys purennassa on tärkeä.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!