Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Ehkäisy kivun tunteeseen

Puudutus

Puudutusta voidaan käyttää hammashoidossa silloin, kun toimenpide on muuten kivulias tai vihloo kovasti. Puudutteella estetään hampaan hermojen normaali toiminta ja siten kivun johtuminen aivoihin.

Puudutusaine laitetaan kudokseen ohuella neulalla. Vaikutus alkaa melko nopeasti, yleensä muutamassa minuutissa. Puudutus kestää normaalisti 1-2 tuntia. Vaikutusaikaan vaikuttaa sekä käytetty aine sekä puudutteen määrä. Joskus hammasta on vähän vaikeampi saada puutumaan. Silloin kyseessä saattaa olla kova tulehdus, joka muuttaa kudoksen pHn happamaksi ja puuduteaine ei pääse vaikuttamaan kovin hyvin. Niin kauan kun puudutus kestää täytyy varoa puremasta itseään poskeen ja kieleen.

On myös mahdollista laittaa geelipuudutetta ikeneen ennen puudutusneulan pistämistä. Hammaskiven poiston yhteydessä on myös mahdollista puuduttaa ikenet puudutegeelillä.

Hammashoidossa käytettävät puudutteet ovat hyvin siedettyjä ja haittavaikutuksia ilmenee harvoin. Puudutteissa oleville aineille voi toki olla allerginen, jolloin on mahdollista valita toinen puudute.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!