Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Hoito aloitetaan selvittämällä muutoksen syy

Suun limakalvomuutokset

Hammastarkastuksen yhteydessä hammaslääkäri tutkii myös suun limakalvot limakalvomuutosten havaitsemiseksi. Limakalvomuutoksia ovat esimerkiksi erilaiset suun haavaumat, punoituksen, vaaleat peitteet tai alueet, rakkulat tai erilaiset patit. Useimmiten tällaiset muutokset ovat oireettomia, minkä vuoksi ne herkästi jäävätkin itseltä huomaamatta. Joskus muutoksissa on myös oireilua, mikä yleensä ilmenee limakalvon kirvelynä, kipuna tai jopa suun kuivumisena.

Yleisimpiä suun limakalvosairauksia ovat sienitulehdus ja punajäkälä. Myöskin monet yleissairaudet voivat aiheuttaa limakalvomuutoksia. Monien ihosairauksien ensioireet näkyvät suun limakalvolla. Erilaisten haavaumien ja muutosten syynä voi olla ruoansulatuskanavan sairaudet, erilaiset puutostilat tai tulehdustaudit sekä myös lääkeaineiden sivuvaikutukset. Limakalvomuutokset ja -haavaumat saattavat, joskin onneksi kuitenkin harvoin, johtua myös pahanlaatuisista kasvaimista tai suusyövästä.

Suun limakalvomuutosten hoito aloitetaan selvittämällä syy muutokseen. Yleensä muutosten hoito on oireenmukainen. Erilaisten lääkkeiden avulla hoidetaan muutosta tai vähintäänkin helpotetaan oireita. Hampaistosta ja mahdollisista proteeseista tai oikomiskojeista poistetaan kaikki limakalvoja ärsyttävät tekijät tasoittamalla ja kiillottamalla. Tarvittaessa limakalvomuutoksesta otetaan koepala. Limakalvomuutosten hoidossa tärkeää on myös seuranta.

Vaikka kävisitkin säännöllisesti hammaslääkärin tarkastuksessa, on kuitenkin hyvä myös itse seurata suun limakalvojen terveyttä säännöllisesti esimerkiksi hampaiden harjauksen yhteydessä. Mikäli havaitset suussasi jonkin epäilyttävän muutoksen, eikä se muutaman päivän seurannalla parane, on syytä varata aika hammaslääkärin kontrolliin tilanteen selvittämiseksi.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!