Hammaskiven poisto
Puhdistamattomalle hammaspinnalle kertyy suun bakteereista muodostuvaa bakteeripeitettä ei plakkia. Koventunutta plakkia kutsutaan hammaskiveksi. Suun bakteerikoostumuksella ja syljen ominaisuuksilla on vaikutusta hammaskiven muodostumiseen. Sylki ja ientaskuneste sisältävät mineraaleja, jotka saostavat plakin hammaskiveksi. Hammaskiven muodostuminen on hyvin yksilöllistä. Hammaskiveä voi kertyä näkyvälle hammaspinnalle ikenen yläpuolelle (supragingivaalinen hammaskivi) tai ikenen alle (subgingivaalinen hammaskivi).
Jotta ientulehdus ei etenisi, tulee plakki ja hammaskivi poistaa. Kun plakki on kivettynyt hammaskiveksi, ei sen poistaminen kotikonstein enää onnistu. Tuolloin tarvitaan suuhygienistiä tai hammaslääkäriä poistamaan kertynyt hammaskivi vastaanotolla. Kela-korvauksen saamiseksi suuhygienistin suorittamasta hammaskiven poistosta tarvitaan hammaslääkäriltä lähete.
Hammaskiveä voidaan puhdistaa sekä koneellisesti että manuaalisesti. Manuaalisessa puhdistuksessa käytetään erilaisia siihen tarkoitukseen erityisesti suunniteltuja käsi-instrumentteja. Niiden avulla kovettunut palkki saadaan kaavittua pois hammaspinnoilta. Koneellisesti hammaskivi voidaan puhdistaa ultraäänilaitteen avulla. Ultraäänilaitteen teho perustuu korkeataajuiseen värähtelyyn. Laitteeseen on saatavilla erilaisia ohuita puhdistuskärkiä. Laite toimii vesijäähdytyksellä. Siksi ultraäänipuhdistuksen yhteydessä syntyy vesiroisketta.
Sekä manuaalisen että koneellisen hammaskiven puhdistuksen yhteydessä voidaan tarvittaessa käyttää puudutusta.
Olemme osa PlusTerveys-ketjua!