Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Muovipaikka tai keraaminen paikka

Hampaan paikkaus

Hammas korjataan paikkaamalla, kun siitä on poistettu kariesta tai hammas on lohjennut. Hammaslääkäri tutkii vaurioituneen hampaasi ja suosittelee siihen parhaiten soveltuvaa hammaspaikkaratkaisua. Eri vaihtoehtoja ovat muun muassa muovipaikka tai keraaminen paikka. Useimmiten hammas paikataan sen reikiintymisen eli karieksen vuoksi. Toinen syy hampaan paikkaamiseen on paikattujen hampaiden sekä vanhojen paikkojen lohkeaminen. Eri hammaspaikkamateriaalien erona on paikan kestävyys, hinta, esteettisyys ja nopeus. Hammaslääkärin kanssa voi keskustella omista toiveistaan paikkamateriaalin suhteen. Hammaslääkärimme suosittelee tilanteeseen parhaiten soveltuvaa materiaalia.

Hampaan paikkaus muovipaikalla


Yhdistelmämuovi on yleisin paikkamateriaali. Muovipaikka on materiaalina melko edullinen ja helposti muotoiltava. Materiaali on hampaan värinen. Paikatessa hampaassa oleva karies poistetaan erilaisilla hammasporilla. Usein hampaan ympärille laitetaan matriisinauha paikkauksen ajaksi, jonka avulla paikka saadaan muotoiltua hampaan muotoa vastaavaksi. Paikattava alue käsitellään hapolla ja sidosaineella. Näillä aineilla parannetaan paikan kiinnittymistä hampaaseen. Muovipaikka-aine täpätään hampaaseen kerroksittain ja se kovetetaan sinisellä valolla. Kovettamisen jälkeen paikka hiotaan ja kiillotetaan.

Hampaan paikkaus keraamisella paikalla


Keraaminen paikka on hyvä vaihtoehto pahoin vaurioituneen tai juurihoidetun hampaan paikkaukseen. Paikatessa hammas muotoillaan hiomalla oikean muotoiseksi ja siitä otetaan jäljennös. Jäljennöksen perusteella hammasteknikko valmistaa keraamisen paika, jonka hammaslääkäri kiinnittää hampaaseen. Tällaisen paikan valmistaminen vaatii yleensä kaksi hoitokertaa. Lopputuloksena on luonnollisen näköinen, kestävä paikka. Samalla menetelmällä voidaan myös tehdä koko hampaan kattava keraaminen kruunu.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!