Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Positiivinen tunne ilman pelkoa

Lasten hammashoito

Lasten hammashoidon tavoitteena on, että lapsi kasvaa aikuiseksi tervein hampain. Lisäksi toivottavaa on, että lapselle jää hammaslääkärikäynneistä positiivinen tunne eikä pelkoa pääse kehittymään. Tärkein keino näihin tavoitteisiin pääsemiseksi on ennaltaehkäisevä kotihoito: terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia. Näihin totutteleminen tulisi aloittaa mahdollisimman varhain ja näin ollen vanhempien hyvä esimerkki on paras mahdollinen tapa opettaa suun terveyttä edistäviä keinoja. Kuten aikuistenkin, myös lasten hampaat tulisi tarkastaa säännöllisesti hammaslääkärin toimesta.

Joskus kuitenkin lapselle voidaan joutua suorittamaan hammashoitotoimenpiteitä, yleisimmin hampaan paikkaushoitoa, pinnoitusta tai oikomishoitoa. Harmillisen usein hoidontarve lasten hampaistossa huomataan vasta, kun hammas oireilee, jolloin reikiintyminen on jo pitkälle edennyt.

Lapsen hammashoidossa on tärkeää hyvä luottamussuhde lapsen ja hoitavan hammaslääkärin välillä. Lapsen hammashoito suunnitellaan aina yksilöllisesti. Tarvittaessa tehdään yhteystyötä hampaiden oikomishoitoon erikoistuneen hammaslääkärin kanssa. On tärkeää, että hoitotilanteet ovat rauhallisia ja etenevät lapsen ehdoilla. Mikäli yhteistyökyky ei kaikesta huolimatta riitä tai hoidontarve on liian laaja lapsen ikään nähden, voidaan joutua miettimään mahdollisuutta nukutushammashoitoon.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!