Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Iensairauksien hoito

Ientulehdus ja iensairaudet

Hampaan pinnalle kertyvä bakteeripeite eli plakki aiheuttaa ientulehdusta. Sen oireita voivat olla verenvuoto, ikenien punoitus, kipu, turvotus, paha maku ja haju suussa. Ientulehdus voi olla myös oireeton. Hoitamattomana se etenee parodontiitiksi eli hampaan kiinnityskudossairaudeksi. Silloin bakteeriplakki tunkeutuu ikenen alle muodostaen vähitellen syvenevän ientaskun. Tulehdus tuhoaa hammasta luuhun kiinnittäviä sidekudossäikeitä ja luuta. Tilanne johtaa hampaan liikkuvuuden lisääntymiseen ja lopulta hampaan irtoamiseen. Tulehtunut ienkudos voi olla jopa kämmenen laajuinen pinta-alaltaan.

Ientulehduksen riskitekijöitä ovat huono suuhygienia, tupakointi ja tietyt yleissairaudet, kuten epätasapainossa oleva diabetes. Riittävän aikainen sairauden havaitseminen voi estää pysyvät kudosvauriot. Tämän vuoksi säännölliset hammaslääkärin tarkastukset ovat tärkeitä.

Ientulehduksen hoito alkaa hampaiston tutkimuksella, röntgenkuvauksella ja hoidon suunnittelulla. Sairauden tason mukaan hoitoon voi osallistua hammaslääkärin ja suuhygienistin lisäksi iensairauksien erikoishammaslääkäri. Hoidon onnistumisen kannalta riittävän hyvä omahoito on tärkeää. Tupakoinnin välttäminen nopeuttaa ja parantaa hyvän hoitotuloksen saamista. Hoito sisältää hampaan pintojen ja ientaskujen mekaanisen puhdistuksen ultraäänilaitteella ja käsi-instrumenteilla, tarvittaessa käytetään puudutusta. Tilanteen mukaan tarvitaan myös purennallista hoitoa, kuten purentakiskon valmistamista. Joissain tapauksissa käytetään antibiootteja hoidon yhteydessä. Pidemmälle edenneissä tilanteissa tarvitaan myös leikkaushoitoja, joiden avulla on mahdollista saada jopa uutta luuta ja kiinnityssäikeitä kasvatettua menetettyjen tilalle. Ientulehduksen aktiivinen hoito voi kestää useitakin vuosia. Tämän jälkeen suunnitellaan yksilöllinen ylläpitohoidon tarve, jonka avulla turvataan hoitotuloksen säilyminen ja ehkäistään sairauden uusiutuminen.

Ientulehduksen hoito on tärkeää myös yleisterveyden kannalta. Hoitamaton ientulehdus aiheuttaa elimistöön matala-asteisen tulehduksen, jolla on tutkimuksissa osoitettu olevan yhteyttä mm. sydän- ja verisuonisairauksien kehittymiseen, tiettyihin syöpiin ja ennenaikaisiin synnytyksiin. Se myös heikentää monien yleissairauksien, kuten diabeteksen ja reuman, hoitoennustetta. Ientulehduksen hoito on tärkeää suunniteltaessa keinonivelleikkausta tai ennen vaativien yleissairauksien hoitojen tai lääkitysten aloittamista.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!