Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Korvaa puuttuvat hampaat

Hammassilta

Sillalla tarkoitetaan kiinteästi hampaistossa olevaa rakennetta, jolla korvataan yksi tai useampi puuttuva hammas. Silta voi olla materiaaliltaan metallokeraaminen, kokokeraminen tai kuituvahvisteista muovia.

Hammaslääkäri tekee hoitosuunnitelman, kustannusarvion ja ja toteuttaa hoidon. Puutosaukon viereiset hampaat hiotaan ns. pilareiksi, jonka jälkeen hampaistosta otetaan jäljennös. Puudutusta voidaan käyttää hoidossa. Jäljennöksen perusteella hammasteknikko valmistaa sillan hammaslaboratoriossa, ja hammaslääkäri kiinnittää valmiin sillan paikoilleen sementoimalla.

Perinteinen silta soveltuu nykyään aika harvoihin tilanteisiin, koska puuttuvat hampaat voidaan korvata implanteilla, jolloin säästytään viereisten hampaiden hiomiselta, ja kustannuksiltaan silta ja implantti ovat samaa luokkaa.

Kuitusilta eli kuituvahvisteinen muovisilta


Yksittäisen (joissakin tilanteissa useamman) hampaan puutos voidaan korvata kiinteällä, hoitotuolissa hammaslääkärin valmistamalla ns. kuitusillalla. Materiaalina käytetään paikkauksissa käytettävää yhdistelmämuovia, ja rakenteen sisään upotetaan kuitua. Kuitusillan kestävyyteen vaikuttaa monet seikat, kuten esimerkiksi potilaan purenta, bruksismi (hampaiden tiukka yhteenpureminen tai narskuttelu unen aikana), vastaleuan hampaiden koko eli purennassa oleva tila, suuhygienian taso ja alttius reikiintymiselle. Kuitusillan toteutus vaatii huolellisen suunnittelun, rakenne ei välttämättä ole kovin kestävä ja vaatii myös potilaalta huolellista puhdistusta kotona. Tietyissä tilanteissa kuitusillalla päästään kuitenkin kestävään ja hyvään lopputulokseen, ja se on kustannuksiltaan edullinen ratkaisu.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!