Varaa aika netissä!
Sisustusarkkitehti Riia Rauhala / RMB Rock My Business
Varaa aika netissä!
Sisustusarkkitehti Riia Rauhala / RMB Rock My Business

Potilasohjeet

Kotihoito hampaan poiston jälkeen

Pidä poiston jälkeen poistokuopan päälle laitettua harsotaitosta paikallaan noin 20 minuuttia pitämällä hampaat kevyesti yhteen purtuna. Jos poistokuoppa alkaa uudelleen vuotamaan, tee uusi taitos poistokuopan päälle mukaasi annetuista harsolapuista ja pure hampaat kevyesti yhteen n. 30 minuutin ajan. Veren maistuminen suussa poistopäivänä on normaalia eikä vaadi hoitoa.

Kahden tunnin ajan poistosta vältä laittamasta mitään suuhun. Älä myöskään tupakoi tai koskettele poistoalueen haavaa. Poistokuoppaan muodostuva verihyytymä on paranemiselle tärkeä ja nämä ohjeet auttavat hyytymän säilyttämisessä.

Toimenpidepäivän ajan vältä liikuntaa sekä muuta sykettä tai verenpainetta nostavaa toimintaa. Esimerkiksi saunominen voi aiheuttaa verihyytymän irtoamisen ja verenvuotoa. Hampaat saa pestä normaalisti poistopäivän iltana ja voit halutessasi huuhdella suun varovasti vedellä, mutta purskuttelemista on syytä välttää.

Älä yritä puhdistaa poistokuoppaa, vaikka sinne jäisi ruokaa. Ruoka ei haittaa paranemista, mutta kuopan puhdistusyritykset saattavat häiritä verihyytymän muodostumista. Haavan pintaan muodostuva paranemiskudos on väriltään harmahtava ja voi olla pahanhajuinen.

Poiston jälkeinen särky


Hampaan poiston jälkeen leukaan jää paraneva haava - poistokuoppa. Poistokuoppa on lähes poikkeuksetta kipeä ja kipu kuuluu normaaliin paranemiseen. Kipua voi hoitaa särkylääkkeillä, joista tulehduskipulääkkeet ovat tehokkaimpia kivun lievittäjiä. Kipu on voimakkaimmillaan toimenpidettä seuraavana päivänä ja normaalisti paraneva poistokuoppa voi olla viikonkin ajan kipeä.

Myös turvotus on poiston jälkeen normaalia, joskin harvinaisempaa. Turvotus häviää yleensä viikon kuluessa. Turvotusta voi ehkäistä painamalla poistoaluetta kylmäpakkauksella.

Ota yhteyttä Kokko-Dentiin 050 327 7747 tai illalla/viikonloppuna Soiten päivystykseen (06) 826 4500 jos

  • Verenvuoto ei lakkaa
  • Särky on sietämättömän kovaa tai poistokuoppa kipeytyy 2-3 päivää poistosta
  • Sinulle nousee korkea kuume tai vointisi heikkenee

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!