Yksi yleisimmistä syistä hammassärkyyn on reikiintyminen
Hammassärky
Hammassäryn syitä ja oireita on useita. Yksi yleisimmistä syistä hampaan särkyyn on reikiintyminen. Reikiintyneessä hampaassa osa hampaan kiilteestä ja hammasluusta on bakteerien toiminnan seurauksena rikkoutunut, mikä altistaa hampaan sisällä olevat pehmytkudokset ja hermot kylmän ja kuuman aiheuttamalle ärsytykselle. Tällöin oireilu on yleensä vielä jaksottaista ja ilmenee juuri kylmän- tai kuumanarkuutena – usein myös makea ärsyttää tällaista hammasta. Tällainen hammas voidaan vielä mahdollisesti pelastaa paikkaamalla. Myös hampaiden kaulojen kulumat liian kovasta harjaamisesta tai voimakkaasta purentarasituksesta johtuen voivat aiheuttaa vastaavaa oireilua. Näiden tapauksessa paikkaushoito ei välttämättä ole tarpeen, vaan pehmeämpään harjaan tai sähköhammasharjaan siirtyminen ja ienrajojen kevyempi harjaaminen voi riittää oireiden häviämiseen. Vastaanotolla hampaiden kaulat voidaan käsitellä fluorilakalla, mikä lopettaa oireilun ainakin joksikin aikaa ja antaa hampaille aikaa toipua vähemmän herkiksi.
Jos reikä ulottuu hampaan pehmytkudoksiin saakka, myös bakteerit itsessään ärsyttävät hampaan ytimen pehmytkudoksia ja aiheuttavat niissä tulehdusreaktion, minkä seurauksena hampaassa tuntuu jatkuva jomottava särky. Tällainen hammas särkee jatkuvasti, mutta ärsykkeet lisäävät kipua entisestään. Kylmä saattaa helpottaa oireita. Tällainen hammas voi olla vielä säilytettävissä juurihoitamalla ja paikkaamalla se.
Jos oireilu on pikemminkin purenta-arkuutta, voi syynä olla joko purentarasitus tai tulehdus hampaan juurten kärjessä. Purentarasitukseen hoidoksi voi riittää korottavan täytteen hiominen tai jopa pelkkä rasituksen välttäminen. Joskus purentarasitus johtuu tiedostamattomasta yöllisestä toiminnasta, joko hampaiden narskuttamisesta tai tiukasta yhteen puremisesta, missä tapauksessa hoitona on purentakiskon valmistus.
Juuren kärjen tulehdus johtuu hampaan sisään reikiintymisen yhteydessä päässeistä bakteereista, jotka ovat aiheuttaneen hampaan pehmytkudosten kuolion. Kuolioon mennyt hammas voi olla oireeton, kunnes pehmytkudoksiin päässeet bakteerit alkavat siirtymään juurten kärkien kautta leukaluun puolelle, jolloin ne käynnistävät elimistön immuunipuolustuksen. Tästä seuraa bakteerien tuhoaminen, minkä seurauksena juuren kärkien alueelle muodostuu märkää, mikä taas aiheuttaa paineen, joka tekee hampaasta purressa kipeän. Tällainen hammas oireilee myös esimerkiksi sukeltaessa tai lentokoneessa. Hammas voi olla vielä säilytettävissä juurihoitamalla. Joskus paranemisen tueksi kirjoitetaan myös antibioottikuuri.
Joskus hampaiden oireilun taustalla onkin jokin ympäröivistä rakenteista – poskiontelo, korva, leukanivel tai puremalihakset. Hammaslääkärisi osaa selvittää lähteen sekä valita oikean hoitomuodon aiheuttajan mukaan.
Olemme osa PlusTerveys-ketjua!