Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Hampaiden ja leukojen röntgenkuvaus

Hammasröntgen

Hampaista ja leuoista voidaan ottaa erilaisia röntgenkuvia. Niiden avulla voidaan löytää mm. hampaiden reikiintymiseen , iensairauksiin, tulehduksiin, murtumiin ja kasvaimiin liittyviä muutoksia.

Suun sisälle asetettavalla hammasfilmillä tai kuvantamislevyllä saadaan kuvattua rajattuja hammas- ja leukaluurakenteita. Tällaisten kuvien otto tapahtuu hoitohuoneissa ja kuvausmenetelmää kutsutaan intraoraalikuvaukseksi.

Panoraamakuvassa (OPTG) nähdään samassa kuvassa sekä ala- että yläleuan luiset rakenteet (myös leukanivelten alueet) ja kaikki hampaat. Lisäksi panoraamakuvassa näkyy osittain nenän, poskionteloiden ja kallonpohjan rakenteita. Panoraamakuvaus on tavallista mm. iensairauksien, tapaturmien, viisaudenhampaiden ja särky-ja tulehdustilojen hoidossa sekä oikomishoidossa. Nykyään esim. keinonivelleikkauksiin meneviltä vaaditaan säännönmukaisesti panoraamatutkimus leukojen alueen mahdollisten piilevien tulehduspesäkkeiden löytämiseksi.
Mikäli panoraamakuvasta havaitaan joku epäilyttävä löydös, voidaan löydösalueelta ottaa vielä tarkennukseksi intraoraalikuva.

Joskus edellä mainituilla menetelmillä ei saada riittävän tarkkaa käsitystä ongelma-alueesta mm. päällekkäin kuvautuvien rakenteiden vuoksi. Uusimpana ja hyvin tarkkana kuvausmenetelmänä on käytössämme kartiokeilatietokonetomografiakuvaus(kktt). Siinä kuvausaluetta voidaan tarkastella kolmiulotteisena (3D).

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!