Varaa aika netissä!
Sisustusarkkitehti Riia Rauhala / RMB Rock My Business
Varaa aika netissä!
Sisustusarkkitehti Riia Rauhala / RMB Rock My Business

Purentavaivat syynä pää- ja niskakipuihin?

Purenta

Purennasta aiheutuvia oireita voi olla kaikenikäisillä. Oireina voi olla leukanivelen kipu, leukanivelen naksuminen, suun avauksen rajoittuminen, alaleuan liikehäiriöt, leukanivelen sijoiltaanmeno, kasvojen lihaskivut, niska- hartiakivut, päänsäryt (etenkin ohimoilla), korvakipu, tinnitus, hampaiden aristaminen purressa tai vihlonta, hampaiden kuluminen ja lohkeilu sekä hammassärky.

Näistä toimintahäiriöistä käytetään yhteisnimitystä TMD (temperomandibular disorders) ja ne ovat hyvin yleisiä, hammassäryn jälkeen toiseksi yleisin hoitoonhakeutumisen syy pään alueen kiputiloissa.

Useimmin purentavaivojen syynä on bruksismi, eli liiallinen hampaiden yhteenpureminen, joka ilmenee yleensä unen aikana joko hampaiden narskutteluna tai tiukkana yhteenpuremisena. Laukaisevana tekijänä voi olla myös stressi.

Purentavaivojen hoito


Oireet voivat olla ohimeneviä tai ajoittaisia, mutta niiden pitkittyessä tarvitaan hoitoa. Yleisin hoitokeino on yksilöllisesti valmistettu purentakisko. Purentakisko rentouttaa puremalihaksia, suojaa hampaita kulumiselta ja lohkeilulta sekä luo ylä- ja alaleuan välille ihanteellisen rennon aseman. Purentaa voidaan myös hioa etenkin yksittäisten hampaiden oireillessa. Lisäksi voidaan käyttää alaleuan jumppaharjoitteita ja fysioterapiaa. Joskus tarvitaan oikomishoitoa. Vaikeissa tapauksissa tarvitaan erikoissairaanhoidon keinoja, tälloin hammaslääkäri lähettää potilaan eteenpäin.

Akuutit kiputilat hoidetaan särkylääkkeillä ja/tai akuutin vaiheen purentakiskolla. Leukaivelen sijoiltaanmenon ollessa kysessä hammaslääkäri voi laittaa nivelen takaisin paikoilleen, useimmin kyseessä on kuitenkin leukanivelen välilevyn "nyrjähdys" joka hoidetaan yllämainituin keinoin.
Erotusdiagnostisesti täytyy huomioida muut kasvojen alueen kiputilat, korvaperäiset syyt ja esim. nivelreuma tai fibromyalgia.
TMD:n hoidon ennuste on yleensä hyvä.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!