Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Etuhampaiden oikomishoito muovikalvoilla

Invisalign

Invisalign oikomishoito on muovikalvoilla suoritettava etualueen pienimuotoinen oikomishoito. Tässä hoidossa ei voida tehdä purentasuhteiden muutosta vaan hoito on hampaiden siirtoa. Oikomiskoje on lähes näkymätön kalvo hampaiden päällä. Yhtä kalvoa pidetään yleensä viikon ajan ja sitten voidaan vaihtaa seuraavaan kalvoon. Kalvoja pidetään 22 tuntia vuorokaudessa eli ne ovat pois suusta vain ruokailun ja hampaiden pesun ajan. Toki juhlapäivinä tai tärkeissä tilaisuuksissa voi olla hetken ilman kalvoja, mutta ne täytyy laittaa takaisin suuhun heti kun mahdollista.

Ensivaiheessa potilaan hampaista otetaan valokuvat ja ne lähetetään arvioitavaksi Invisalign-asiantuntijalle. Kun häneltä saadaan hyväksyntä että kyseinen purenta voidaan hoitaa käyttäen kalvoja, voidaan hampaista ottaa jäljennökset tai hampaat skannataan hoitosuunnitelmaa varten.

Hoitosuunnitelma käydään yhdessä läpi hammaslääkärin kanssa ja hoidon eteneminen voidaan katsoa etukäteen animaatiosta. Kun hoitosuunnitelma on hyväksytty voidaan tilata kalvot. Kalvoja saa mukaan hoitosuunnitelman mukaan 3-6 kappaletta kerrallaan. Yleensä hoitoon liittyy pienten 'nappuloiden' liimaaminen hampaan pintaan hoidon ajaksi. Niillä ohjataan hampaita oikeille paikoille. Sen lisäksi hoitoon kuuluu hammasvälien kiillotus ja pieni hionta, jotta hampaat pääsevät liukumaan haluttuun suuntaan.

Hoitoaika vaihtelee kolmesta kuukaudesta vuoteen riippuen tarvittavasta hampaiden siirrosta. Kun oikomishoito on valmis, tarvitaan hampaille ylläpitohoito. Muuten hampaat liukuvat takaisin vanhoille paikoilleen. Tähän voidaan käyttää oikomiskalvojen tyyppisiä retentiokalvoja taikka perinteistä purentakiskoa. Joskus voidaan käyttää myös metallilankaa, joka liimataan paikka-ainemuovilla hampaiden taakse. Ylläpitohoitoa täytyy jatkaa jossain muodossa loppuiän ajan, jos haluaa hampaiden pysyvän paikoillaan.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!