Varaa aika netissä!
Varaa aika netissä!

Parantaa Tulehduksen 1-4 Hoitokerralla

Juurihoito

Hampaan sisällä ytimessä kulkee hermoja ja verisuonia. Joskus tämä ydin saattaa vaurioitua tai tulehtua, jolloin hammasta hoidetaan juurihoidolla.

Ytimen tulehduksen syitä voivat olla esimerkiksi syvälle edennyt karies, jolloin ytimeen sen kautta päässeet bakteerit voivat levitä juuria pitkin leukaluuhun saakka. Hoitamattomana tällaiset tulehdukset voivat aiheuttaa hammassäryn lisäksi pahoja kasvojen ja kaulan alueen tulehduksia.

Ytimen vaurioitumisen syynä voi olla myös tapaturma tai jopa voimakas purentarasitus. Joskus hammas voidaan joutua juurihoitamaan, jotta saataisiin tukea laajasti karioituneen hampaan paikkaukseen tai kruunutukseen.

Juurihoidossa hampaan ydin puhdistetaan mekaanisesti, desinfioidaan ja lopulta täytetään juurentäyttöaineella. Juurihoito vaatii yleensä 1-4 käyntikertaa ja sen seurauksena hampaan sisäinen sekä leukaluun alueelle hampaasta levinnyt tulehdus paranee. Onnistuneen juurihoidon jälkeen hammas on oireeton.

Ennen juurihoidon aloittamista arvioidaan juurihoidon mahdollisuuksia ja ennustetta oireiden sekä röntgenkuvauksen perusteella. Joskus juurikanavat voivat olla hyvin ahtaat tai käyrät niin, että juurihoidon suorittaminen on erittäin haasteellista ja joskus jopa mahdotonta. Tällöin mahdollisesti hampaan juuren ja leukaluun tulehdus voidaan hoitaa leikkauksella. Joissakin tapauksissa tämäkään hoito ei ole mahdollinen, jolloin hammas joudutaan poistamaan.

Juurihoito on parhaassakin tapauksessa aina haasteellinen, jonka vuoksi tärkeää on yrittää välttyä siltä ehkäisemällä hampaiden reikiintyminen hyvällä kotihoidolla ja säännöllisillä hammastarkastuksilla. Yönarskuttelijan kannattaa suojata hampaansa purentakiskolla ja riskilajeja harrastavien urheilijoiden hammassuojilla.

Olemme osa PlusTerveys-ketjua!